sobota 7. ledna 2012

ŠÍPKOVÁ ZAVAŘENINKA DLE M. D. RETTIGOVÉ


Ingredience
šípky (cca 0,5 kg plodů bez jader), cukr (cca 0,5 kg)

Postup  
Nech zralých šípků teprv tenkráte natrhat, když je podzimní mrázek obešel, rozpolti je a jadýrka vyber, šípek v nekolikeré studené vodě čistě vyper, pak horkou vodou polej a v ní, až ochladne, stát nech. Zatím jadýrka podobně v několika vodách vyper a na čistě rozprostřeném šatu usušit nech, pak k potřebě schovej, šípek však oceď a nápodobně na čistém šatu osáknout nech, zatím na libru šípků vyčisť libru cukru, ty šípky do něj dej a mezi ustavičným mícháním je nech tak dlouho, až se na hladkou kašičku rozvařejí, vařit; pak je nech vychladnout, dej do skleněných nádob a druhý den teprv je jako jablkovou zavařeninku obvaž a ulož. Lžíci této zavařeninky se lžící tlučeného prosátého cukru na vále se lžící citronové šťávy vypracuj a mezi ustavičným podsejpáním tlučeného prosátého cukru na stéblo tence rozválej, pak ouhledné čtyřhraníčky nakrájej a nech buď na vlahém místě, neb jen tak na povětší uschnout, pak do papírků rozličných barev ouhledně zadělané mezi cukrovinky smíchej.

1 komentář:

  1. Také jsem babičkomilka :-) A tahle čeština, krása :-) Mám dvě kuchařky od M.D.Rettigové, jednu jsem dostala od manžela k vánocům,je z roku 1909. Je na ní několikeré věnování, i rukou psané recepty....jak si hospodyňky,jejichž rukama procházela, poznámky dělali...Zítra jí nafotím a k sobě dám :-)
    Krásný večer a dobrou noc :-)

    OdpovědětVymazat