středa 4. ledna 2012

PŘÍPRAVA DOMÁCÍCH MEDŮ

URČENÍ PRAVOSTI VČELÍHO MEDU
Spolehlivý a jednoduchý způsob, jak určit pravost včelího medu.Na lžíci nabereme med a pokapeme jej lihem. Když se rozpustí, je pravý. Na dně lžíce zůstane jen hustá přimíšenina, jinak je med falšovaný.
PAMPELIŠKOVÝ MED
400 velkých rozvinutých květů pampelišky,
2 celé omyté citrony bez jadérek,
2 kg krystalového cukru

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr. Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání, čistou novou vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme. 

MED Z ČERNÉHO BEZU
45 kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů,přelijeme dvěma litry vody, přidáme jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu - za občasného míchání. Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky,převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.

SEDMIKRÁSKOVÝ MED
Je vhodný při astmatu, kašli a chronickém zánětu průdušek.
Ingredience: 
500 květů sedmikrásek
3/4 l vody
2 citróny
75 dkg krystalového cukru
 
Sedmikrásky natrháme za slunečného dne, aby byly květy pěkně rozvinuté. Dobře je opereme, abychom je zbavili nečistot a případných broučků. Omyté je dáme do mísy, přelijeme vodou a přidáme citrón, nakrájený na tenší kolečka i s kůrou. Mísu dáme do chladu a necháme 24 hodin uležet.
Druhý den obsah mísy přes plátýnko přelijeme do hrnce, sedmikrásky i citrón v plátýnku dobře vymačkáme. Přisypeme cukr a za stálého míchání přivedeme do varu. Často mícháme a vaříme, dokud nedosáhneme hustoty medu. Trvá to asi 20-30 minut. Vařící přelijeme do skleniček a rychle zavíčkujeme.

MEDOVÉ MLÉKO
Medové mléko je v mnoha rodinách oblíbeným domácím prostředkem pro léčení zaníceného krku,ale často se nesprávně připravuje. Baktericidní účinek má totiž med pouze tehdy, není-li zahřátý nad 40°C.Teplota vyšší než 40°C totiž ničí všechny inhibiny - účinné látky potlačující bakterie. Med lze také použít jako "mazání " v zaníceném krku.

Žádné komentáře:

Okomentovat