Ingredience
šípky (cca 0,5 kg plodů bez jader), cukr (cca 0,5 kg)
Postup
Nech zralých šípků teprv tenkráte natrhat, když je podzimní mrázek obešel, rozpolti je a jadýrka vyber, šípek v nekolikeré studené vodě čistě vyper, pak horkou vodou polej a v ní, až ochladne, stát nech. Zatím jadýrka podobně v několika vodách vyper a na čistě rozprostřeném šatu usušit nech, pak k potřebě schovej, šípek však oceď a nápodobně na čistém šatu osáknout nech, zatím na libru šípků vyčisť libru cukru, ty šípky do něj dej a mezi ustavičným mícháním je nech tak dlouho, až se na hladkou kašičku rozvařejí, vařit; pak je nech vychladnout, dej do skleněných nádob a druhý den teprv je jako jablkovou zavařeninku obvaž a ulož. Lžíci této zavařeninky se lžící tlučeného prosátého cukru na vále se lžící citronové šťávy vypracuj a mezi ustavičným podsejpáním tlučeného prosátého cukru na stéblo tence rozválej, pak ouhledné čtyřhraníčky nakrájej a nech buď na vlahém místě, neb jen tak na povětší uschnout, pak do papírků rozličných barev ouhledně zadělané mezi cukrovinky smíchej.
Také jsem babičkomilka :-) A tahle čeština, krása :-) Mám dvě kuchařky od M.D.Rettigové, jednu jsem dostala od manžela k vánocům,je z roku 1909. Je na ní několikeré věnování, i rukou psané recepty....jak si hospodyňky,jejichž rukama procházela, poznámky dělali...Zítra jí nafotím a k sobě dám :-)
OdpovědětVymazatKrásný večer a dobrou noc :-)