středa 4. ledna 2012

LÉČBA MEDOVOU VARIACÍ

MEDOVÉ MLÉKO
Medové mléko je v mnoha rodinách oblíbeným domácím prostředkem pro léčení zaníceného krku, ale často se nesprávně připravuje. Baktericidní účinek má totiž med pouze tehdy, není-li zahřátý nad 40°C. Teplota vyšší než 40°C totiž ničí všechny inhibiny - účinné látky potlačující bakterie. Med lze také použít jako "mazání " v zaníceném krku.

MEDOVÝ ČAJ
Také při přípravě čaje s medem musíme respektovat předchozí radu a nesladit medem čaj teplejší než 40°C. Uvádíme recept na čaj podávaný při nachlazení, jehož účinek zvýšíme přidáním medu:
40g celých šípků(se zrníčky)
20g listů meduňky
20g květu heřmánku
20g lípového květu


Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 1/4 l horké vody a necháme 15 - 20 min pod pokličkou ustát. Teprve potom přidáme podle chuti 1 - 2 lžičky medu na šálek. Čaj pijeme vlažný.

VITAMÍNOVÁ BOMBA
Následující míchaný nápoj z heřmánku, čerstvé šťávy z jižního ovoce a medu posílí obranné schopnosti našeho těla při nemocech z nachlazení. Měli bychom jej pít nejen jako lék, ale i jako prevenci.
100 -150 g medu
2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku
1 citrón
1 grapefruit nebo pomeranč


Do litru horké nikoli však vařící vody nasypeme 2 lžíce heřmánku a necháme 10 minut ustát. Potom scedíme, přidáme šťávu s citrónu, grapefruitu a osladíme medem. Komu se zdá grapefruit příliš kyselý, může jej nahradit pomerančem, který navíc obsahuje i více vitamínu C.

CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA S MEDEM
Následující recept je jednoduchý - pro přípravu potřebujeme k jen citrón a med. Do 1/4 l teplé vody zamícháme šťávu z jednoho citrónu. Osladíme dvěma čajovými lžičkami medu. Směs pijeme po doušcích.


PROTI KAŠLI A CHRAPOTU
Šalvějový čaj oslazený medem se hodí nejen k pití, ale i ke kloktání.
MEDOVÁ ŘEDKEV
Recept vypadá sice exoticky, ale v lidovém léčitelství se v některých zemích stále používá. Vydlabeme jednu ředkev a otvor naplníme medem. Na teplém místě nechte med v ředkvi několik hodin působit a potom vše snězte.

DENNÍ DÁVKA MEDU
Podle starých domácích receptů je vhodnou prevencí proti nachlazení užívat 5 lžiček medu denně. Med totiž vynikajícím způsobem posiluje obranyschopnost našeho organismu a krevní oběh.
DOPORUČENÍ
Med zvyšuje účinek všech přírodních léčivých prostředků,které se užívají při nachlazení. Když si léčíte rýmu nebo bolení v krku, nezapomeňte přidat do svého repertoáru také med jako dodatečný lék.
V ČAJI I V MLÉCE
Med lze nejen přidávat do čaje, ale také do mléka. Rozředěný v mléce při teplotě 40 - 50 ° C je vhodný při onemocnění chřipkou či dýchacích obtížích. Působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce. Med je možné využít i při pečení, kdy jím lze nahradit cukr. Pokud se rozhodnete dát přednost včelímu produktu, dejte ho asi o polovinu více než cukru. Med učiní pečivo nejen chutnější, vláčnější, ale vydrží i déle čerstvé.


MEDVĚDÍ MLÉKO
Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.


MÁSLOVÝ ČAJ
Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.


RECEPT NA DLOUHOVĚKOST
Nerozčiluj se, pij mléko s medem, pěstuj divadlo, gymnastiku a dožiješ se klidného vysokého věku – recept na dlouhověkost známý 2.400 let.


1 komentář:

  1. Tyto čajíčky a různé přípravky se zrovna hodí v tento čas kdy je spousta chřipy a nachlazení.Někdy je lepší si uvařit bylinkový čaj než kupovat drahé léka v lékárně.

    OdpovědětVymazat