středa 9. května 2012

Návrat tradiční lázeňské metody... kneippování

Při naší květnové expedici do Novohradských hor jsme navštívili krásné Terčino údoli, kde se v 18.století provozovaly Tereziiny lázničky. V Terčiném údolí jsme si vyzkoušeli původní lázeňskou metodu doktora Kneippa, která spočívá v chůzi na boso a volnosti chodidel.
V současném světě jsme si zvykli na chůzi v botách, ponožkách či punčocháčích. Nedostatek volnosti chodidel má za následek oslabování svalstva. Obuté nohy nemohou reagovat na různé povrchy cest, což vede k tomu, že stabilní svalstvo nohou zakrní. Chození na boso dělá radost a je výborným zážitkem...!
Jak na to... Zout boty a ponožky, projít všechny kneippovací chodníčky s různými povrchy... kamínky malé, velké, oblé, ostré, šišky, stromová kůra, špalky, dřevěná štěpka a hlavně dráhu v potoku s oblázky, ve kterém máchání noh v květnu je jemně řečeno "osvěžující".
Chodidla jsou po absolvování kůry skvěle uvolněná a lehká. Tak se toho nebojte a boty dolů! :-)

Účinky chůze na boso jsou posílení imunitního systému, posílení orgánů v podbřišku, pomoc při bolestech hlavy, posílení svalstva nohou, žilní prokrvení lýtkového svalstva, pomoc při pocení nohou.


 


4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Taky ráda chodím na boso, je to navíc údajně velice zdravé...

      Vymazat
  2. Tak to je nás už 3 :o)... Vloni jsem si vyčlenila kousek mezi dvěma záhony, který chci letos vydláždit říčními kameny postavenými na výšku. Táta na mě sice kouká a vrtí hlavou, ale ten kousek bude. :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom ať nevrtí, je to zdravé!:) Chce to ale ještě kýbl se studenou vodou, mělo by to být součástí terapie:)

      Vymazat