sobota 19. května 2012

Pěstujeme hlívu ústřičnou

Rozhodli jsme se letos zasadit hlívu ústřičnou. Koupili jsme "sazenice" v podobě malých špalíčků. Můžete si vybrat sadit do dřevěného špalku, pařezu nebo pytle se slámou. My jsme sadili do špalku vrbového dřeva, které se hlívě líbí...


Špalek nesmí být ze stromu poraženého více než před půl rokem, aby bylo dřevo ještě dostatečně vlhké. Vhodné je sadit do špalku po 2-3 měsících po skácení stromu, aby už nebylo schopno se přirozeně ubránit dřevokazné houbě. Pak už jen do špalku vyvrtat díry a kladívkem zatlouct zakoupené špalíčky s hlívou. 


Pro rozmnožení plodnic hlívy ve dřevě je zapotřebí vlhko a teplo, světlo není podmínkou. Proto je dobré vložit špalky do pytle s malým množstvím vody a uzavřít, aby byla v pytly dostatečná vlhkost až 90%, kterou plodnice hlívy potřebují.


Pytle teď stojí na půdě chalupy, kde je i dostatečně teplo. Necháme je tam 4 měsíce, za tu dobu by se měla houba ve dřevě rozrůst. Na podzim je vytáhneme ven a jakmile klesne teplota pod cca 10°C, hlíva se probudí a začně vyrůstat ze dřeva. Snad tomu tak bude a na podzim se ukáže...

4 komentáře:

  1. Tak to jsem napnutá :-) a těším se na fotky.

    OdpovědětVymazat
  2. O pestovani jsem toho take uz dost slysela ale nikdy jeste nevidela "v provozu" Jsem moc zvedava, jak se zadari, preji hodne uspechu a zdravim, Monika.

    OdpovědětVymazat