pondělí 23. ledna 2012

Místo pro Vaše fotky, vzkazy, pohlednice, vizitky nebo nákupní seznam

Taky nemáte kam dávat pohlednice Vašich blízkých, které jste objevily ve schránce minulé léto? Pohlednice, kterým prostě nemůžete najít místo, kde by byly na očích a je Vám líto je už vyhodit? Chcete mít při ruce vizitky od Vašeho doktora nebo třeba oblíbeného obchodu? Chcete nechat vzkaz Vašemu miláčkovi nebo si jen nechat na očích váš nákupní seznam? Nebo mít na očích fotografie Vašich blízkých?
Tak pro tohle všechno slouží tenhle drátovaný dekorativní držák, který vznik právě dnes. Je to prototyp, mám ale v hlavě i další vzory, tak uvidíme, jak se vyvedou...






neděle 22. ledna 2012

Poděkování ♥

Poděkování za milé ocenění... ♥ Moc mě to potěšilo zvláště od Evičky, jejíž blog má tak příjemnou a domáckou atmosféru, kam se jeden rád vrací...

Drátovaný věšák na přání...

Nedávno se mi ozval zájemce s žádostí o vyrobení věšáku na klíče. V designu měl jasno, jeden hotový si našel na webu. Jelikož požadoval větší počet háčků, měla jsem alespoň trošku volnou ruku při tvorbě a tak vznikl zase jeden originál... :-)


Zrenovované dřevěné dveře naší staré chalupy dotvoří atmosféru...

neděle 15. ledna 2012

Na klíče nebo dekorace...?

Tak je tady jeden nový věšák... ideální na klíče, do kuchyně na dekorace, kuchyňské pomůcky... S keramickým sluníčkem, ať vykouzlí úsměv i Vám, když se na něj podíváte :-)


Konečně pravá zima...

Nejen do Beskyd konečně dorazila pravá zima. Cyril s Metodějem na Radhošti nebyly pod nánosem sněhu k poznání, stejně jako a kaple maskovaná sněhem a mlhou. Ještě že naše Barča nemá bílou srst... :-) Zima je konečně tady!



čtvrtek 12. ledna 2012

neděle 8. ledna 2012

Vykvetlo mi...

Nedávno mi v bytečku vykvetl tento roztodivný květ na jednom ze sukulentů. Květ je poměrně velký, ostatně samotný pupen je obrovský. Měla jsem štěstí, že na malé kytce byly velké pupeny hned čtyři a asi za půl roku kvetl znovu. Hotový květ dosáhne šířky až 10 cm, zbarvený je do červeno-žluta a silně chlupatý. Tak trochu připomíná masožravou Adélu. Kdyby mi někdo napsal název kytky, byla bych vděčná... i když jméno Adéla, které jsme ji doma dali, ji už nikdo nevezme :-)







NOVÉ DOPLŇKY S RUSTIKÁLNÍ PATINOU

Moc se mi líbí doplňky, dekorace a nábytek s nádechem starých časů od IB Laursen. Ten rustikální nábytek s patinou mě vrací do doby, kdy jsem pobývala ve staré chalupě naší babičky. Do jejich fotogalerie se ráda vracím načerpat inspiraci...
http://www.iblaursen.cz/fotogalerie.php?zacatek=0


sobota 7. ledna 2012

ŠVESTKOVÁ POVIDLA POSTARU

Tradičním společníkem na vesnicích a městech bývala dříve švestková povidla. Byla dostupná téměř pro každého, výroba nestála jmění a byla to taková pochoutka! Když byla štvestková sezóna, bylo třeba zavařit a uskladnit do špajzu dostatečné zásoby na zimu. Udělejme si svá švestková povidla postaru i dnes...


Ingredience
3 kg švestek, 3 lžíce cukru, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 0.1 l sladkého dezertního vína, citronová kůra

Omyté zralé švestky spaříme, sloupneme, vypeckujeme a rozvaříme doměkka. Přidáme cukr, mletou skořici, hřebíček, citronovou kůru a skleničku sladkého vína a za stálého míchání pozvolna vaříme až do úplného zhoustnutí. Máme-li k dispozici pec anebo kamna s litinovými tály, stačí postavit hrnec s povidly na okraj, kde nejsou tály příliš rozžhavené, a nechat povidla probublávat. Je třeba počítat s tím, že příprava klasických povidel je zdlouhavá a časově náročná. Hotová povidla plníme do nahřátých sklenic, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

ŠÍPKOVÁ ZAVAŘENINKA DLE M. D. RETTIGOVÉ


Ingredience
šípky (cca 0,5 kg plodů bez jader), cukr (cca 0,5 kg)

Postup  
Nech zralých šípků teprv tenkráte natrhat, když je podzimní mrázek obešel, rozpolti je a jadýrka vyber, šípek v nekolikeré studené vodě čistě vyper, pak horkou vodou polej a v ní, až ochladne, stát nech. Zatím jadýrka podobně v několika vodách vyper a na čistě rozprostřeném šatu usušit nech, pak k potřebě schovej, šípek však oceď a nápodobně na čistém šatu osáknout nech, zatím na libru šípků vyčisť libru cukru, ty šípky do něj dej a mezi ustavičným mícháním je nech tak dlouho, až se na hladkou kašičku rozvařejí, vařit; pak je nech vychladnout, dej do skleněných nádob a druhý den teprv je jako jablkovou zavařeninku obvaž a ulož. Lžíci této zavařeninky se lžící tlučeného prosátého cukru na vále se lžící citronové šťávy vypracuj a mezi ustavičným podsejpáním tlučeného prosátého cukru na stéblo tence rozválej, pak ouhledné čtyřhraníčky nakrájej a nech buď na vlahém místě, neb jen tak na povětší uschnout, pak do papírků rozličných barev ouhledně zadělané mezi cukrovinky smíchej.

středa 4. ledna 2012

LÉČBA MEDOVOU VARIACÍ

MEDOVÉ MLÉKO
Medové mléko je v mnoha rodinách oblíbeným domácím prostředkem pro léčení zaníceného krku, ale často se nesprávně připravuje. Baktericidní účinek má totiž med pouze tehdy, není-li zahřátý nad 40°C. Teplota vyšší než 40°C totiž ničí všechny inhibiny - účinné látky potlačující bakterie. Med lze také použít jako "mazání " v zaníceném krku.

MEDOVÝ ČAJ
Také při přípravě čaje s medem musíme respektovat předchozí radu a nesladit medem čaj teplejší než 40°C. Uvádíme recept na čaj podávaný při nachlazení, jehož účinek zvýšíme přidáním medu:
40g celých šípků(se zrníčky)
20g listů meduňky
20g květu heřmánku
20g lípového květu


Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 1/4 l horké vody a necháme 15 - 20 min pod pokličkou ustát. Teprve potom přidáme podle chuti 1 - 2 lžičky medu na šálek. Čaj pijeme vlažný.

VITAMÍNOVÁ BOMBA
Následující míchaný nápoj z heřmánku, čerstvé šťávy z jižního ovoce a medu posílí obranné schopnosti našeho těla při nemocech z nachlazení. Měli bychom jej pít nejen jako lék, ale i jako prevenci.
100 -150 g medu
2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku
1 citrón
1 grapefruit nebo pomeranč


Do litru horké nikoli však vařící vody nasypeme 2 lžíce heřmánku a necháme 10 minut ustát. Potom scedíme, přidáme šťávu s citrónu, grapefruitu a osladíme medem. Komu se zdá grapefruit příliš kyselý, může jej nahradit pomerančem, který navíc obsahuje i více vitamínu C.

CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA S MEDEM
Následující recept je jednoduchý - pro přípravu potřebujeme k jen citrón a med. Do 1/4 l teplé vody zamícháme šťávu z jednoho citrónu. Osladíme dvěma čajovými lžičkami medu. Směs pijeme po doušcích.


PROTI KAŠLI A CHRAPOTU
Šalvějový čaj oslazený medem se hodí nejen k pití, ale i ke kloktání.
MEDOVÁ ŘEDKEV
Recept vypadá sice exoticky, ale v lidovém léčitelství se v některých zemích stále používá. Vydlabeme jednu ředkev a otvor naplníme medem. Na teplém místě nechte med v ředkvi několik hodin působit a potom vše snězte.

DENNÍ DÁVKA MEDU
Podle starých domácích receptů je vhodnou prevencí proti nachlazení užívat 5 lžiček medu denně. Med totiž vynikajícím způsobem posiluje obranyschopnost našeho organismu a krevní oběh.
DOPORUČENÍ
Med zvyšuje účinek všech přírodních léčivých prostředků,které se užívají při nachlazení. Když si léčíte rýmu nebo bolení v krku, nezapomeňte přidat do svého repertoáru také med jako dodatečný lék.
V ČAJI I V MLÉCE
Med lze nejen přidávat do čaje, ale také do mléka. Rozředěný v mléce při teplotě 40 - 50 ° C je vhodný při onemocnění chřipkou či dýchacích obtížích. Působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce. Med je možné využít i při pečení, kdy jím lze nahradit cukr. Pokud se rozhodnete dát přednost včelímu produktu, dejte ho asi o polovinu více než cukru. Med učiní pečivo nejen chutnější, vláčnější, ale vydrží i déle čerstvé.


MEDVĚDÍ MLÉKO
Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.


MÁSLOVÝ ČAJ
Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.


RECEPT NA DLOUHOVĚKOST
Nerozčiluj se, pij mléko s medem, pěstuj divadlo, gymnastiku a dožiješ se klidného vysokého věku – recept na dlouhověkost známý 2.400 let.


ÚČINKY MEDU + SKOŘICE

Spojení medu a skořice může pomoci léčit některá onemocnění.

Nemoci srdce
Smíchejte med a mletou skořici a mažte na chléb místo džemu nebo marmelády a jezte pravidelně k snídani. Snižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem. Ti,kteří už infarkt prodělali a budou jíst toto denně, budou se držet míle daleko od dalšího infarktu. Pravidelné snídaně tohoto druhu ulevují při zadýchávání a posilují srdeční tep. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.
 
Artritida
Pacienti mohou denně,ráno a večer,jeden šálek horké vody s 2 lžičkami medu a 1malou lžičkou skořice. Užívá–li se pravidelně může se vyléčit dokonce i chronická artritida.

Infekce močového měchýře
Rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít. Tímto se pomůže odstranit infekce měchýře a močových cest.

Bolesti zubů
Smíchejte 1 lžíci skořice a 5 lžic medu. Aplikujte 3x denně na bolavý zub a bolest přestane.

Cholesterol
2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2dcl horké vody, které podávali pacientům s vysokou hladinou cholesterolu dokázaly snížit hladinu cholesterolu o 10% do 2 hodin. Podává – li se 3x denně je vyléčen i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu.

Nachlazení
Ti,kdo trpí na časté nachlazení, by měli užívat 3x denně 1 lžíci
vlažného medu s 1 lžičkou skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí průdušky.

Potíže se žaludkem
Med se skořicí úspěšně léčí bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů. Med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení.

Posílení imunitního systému 
Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí. Med obsahuje obrovské množství železa a vitaminů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi.

Těžký žaludek
1 lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel.

Chřipka
Med obsahuje přírodní látky,které zabíjejí kmeny chřipky a chrání před ní pacienty.

Dlouhověkost
Čaj vyrobený z medu a skořice, je–li brán pravidelné, zabraňuje potížím dlouhého věku. Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a uvařte jako čaj spolu se 3 šálky vody. Pijte 1 šálek 3x denně. To udržuje kůži čerstvou a hebkou až do vysokého věku. Délka života stále vzrůstá a i 100 letí lidé mohou býti čilí.

Pupínky
3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu. Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Když to děláte denně pupínky do týdne zmizí i s kořeny. Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.

Hubnutí
Každý den ráno 1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním vypijte šálek medu se skořicí. Pravidelné užívaní sníží váhu i u mimořádně obézních osob. Pravidelné užívaní zabraňuje usazování tuku i při požívání mimořádně tučných jídel.

Rakovina
I rakovině kostí, žaludku a střev může pomoci zabránit med se skořicí. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3x denně.

Chronická únava
Cukr obsažený v medu nejvíce pomáhá při regeneraci tělesných sil. Pacienti - senioři užívající med a skořici v poměru 1 : 1 jsou čilejší a ohebnější. 1 lžíce medu a malá lžička skořice smíchané s vodou a užívané několikrát denně a hlavně kolem 3 hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita obnoví do týdne vitalitu těla.

Zápach z úst
Po ránu kloktat 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s horkou vodou. Dech tak zůstává čerstvý po celý den. 

PŘÍPRAVA DOMÁCÍCH MEDŮ

URČENÍ PRAVOSTI VČELÍHO MEDU
Spolehlivý a jednoduchý způsob, jak určit pravost včelího medu.Na lžíci nabereme med a pokapeme jej lihem. Když se rozpustí, je pravý. Na dně lžíce zůstane jen hustá přimíšenina, jinak je med falšovaný.
PAMPELIŠKOVÝ MED
400 velkých rozvinutých květů pampelišky,
2 celé omyté citrony bez jadérek,
2 kg krystalového cukru

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr. Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání, čistou novou vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme. 

MED Z ČERNÉHO BEZU
45 kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů,přelijeme dvěma litry vody, přidáme jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu - za občasného míchání. Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky,převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.

SEDMIKRÁSKOVÝ MED
Je vhodný při astmatu, kašli a chronickém zánětu průdušek.
Ingredience: 
500 květů sedmikrásek
3/4 l vody
2 citróny
75 dkg krystalového cukru
 
Sedmikrásky natrháme za slunečného dne, aby byly květy pěkně rozvinuté. Dobře je opereme, abychom je zbavili nečistot a případných broučků. Omyté je dáme do mísy, přelijeme vodou a přidáme citrón, nakrájený na tenší kolečka i s kůrou. Mísu dáme do chladu a necháme 24 hodin uležet.
Druhý den obsah mísy přes plátýnko přelijeme do hrnce, sedmikrásky i citrón v plátýnku dobře vymačkáme. Přisypeme cukr a za stálého míchání přivedeme do varu. Často mícháme a vaříme, dokud nedosáhneme hustoty medu. Trvá to asi 20-30 minut. Vařící přelijeme do skleniček a rychle zavíčkujeme.

MEDOVÉ MLÉKO
Medové mléko je v mnoha rodinách oblíbeným domácím prostředkem pro léčení zaníceného krku,ale často se nesprávně připravuje. Baktericidní účinek má totiž med pouze tehdy, není-li zahřátý nad 40°C.Teplota vyšší než 40°C totiž ničí všechny inhibiny - účinné látky potlačující bakterie. Med lze také použít jako "mazání " v zaníceném krku.

úterý 3. ledna 2012

DOMÁCÍ PŘÍRODNÍ LÉKÁRNA - tradiční moudrosti

Pokud nepatříte mezi ty, kteří při při první bolístce sáhnou tabletám, tak bych Vám jako šikovného pomocníka do domácnosti doporučila tuto knihu od polské autorky Jadwigy Górnické.  
V knize je spojena tradiční moudrost našich předků s moderními poznatky medicíny. 
Kniha ukazuje cestu, jak se v moderní rychlé době zastavit a najít si zase cestu k přírodě a naučit se vnímat potřeby vlastního organismu a skutečný původ bolístek.
V knize najdete poznatky jak potížím předcházet, uzdravující pokrmy, povídání o bylinách, poznatky o odstraňování toxických látek, masážní techniky a nejrůznější druhy terapií. 

pondělí 2. ledna 2012

TRADIČNÍ ZÁLEŽITOST NEJEN DO KUCHYNĚ

Takto začíná asi většina dráteníků... S většími či menšími úspěchy jsou drátované hrnce, hrníčky, bucláky, mísy či vázy prvním drátenickým počinem a u mě tomu bylo taky tak...


Drátovaná keramika je vděčnou ozdobou, která nejen vydekoruje Vaši kuchyni na chalupě, v domě nebo bytečku, dobře taky poslouží jako šikovný pomocník. V drátovaných hrncích a buclácích naložíte maso, utopence nebo uložíte mléko, sádlo, uložíte do nich cibuli, česnek apod. Ve velké míse zaděláte na těsto nebo stylově uložíte ovoce. 
 
Hrnce nebo bucláky taky využijete jako stylový květináč pro Vaše zelené miláčky.


Vůbec se nemusíte bát vložit drátovanou keramiku do trouby, s mikrovlnkou ale kamarád nebude :-)


Tak tohle dokonale zútulní Váše obydlí nebo domov Vašich přátel a kamarádů, může být skvělým dárkem. Žádný kousek se nepodaří odrátovat stejně jako některý předchozí, i kdybyste sebevíc chtěli:-) Takže vše je ORIGINÁL!

neděle 1. ledna 2012

ŠITÁ DEKORATIVNÍ SRDÍČKA

Obyčejně ve volných chvílích pracuju s drátem. Když ale bolí prsty od ohýbání železa, usednu k jemnějšímu stroji než je svěrák, odložím kleště a zasednu k šicímu stroji. S tímto novým členem rodiny se teprve seznamuju a tohle vzešlo z prvního setkání...